fredag 13 mars 2009

Genusperspektiv...igen...

En tjatig fråga - Jag vet, men ibland bara "snubblar man över den igen"!
Jag vill inte kalla mig feminist. Inte heller får jag kalla kårar av olikheter mellan kvinnor och män. Nej, jag tycker rent allmänt, att de skillnader som är mellan män och kvinnor som är naturliga, är något som jag vill bevara.

Vi är ju olika, så är det bara, och inte är väl det något negativt?!

Tänker inte gå in på djupare diskutioner om "lika lön för lika arbet etc etc." Listan kan göras låååång och DÄR finns fortfarande MYCKET ATT GÖRA!!
Men att hårddra det hela och säga att MÄN och KVINNOR skall DELA HELT LIKA PÅ ALLT och därav värderas lika - Näe..det varken vill eller tycker jag.
Man skall värderas för det man GÖR, oavsett kön.
Olikheter är något vi föds till. Sen kan jag givetvis tycka att mycket i dagens samhälle är något som absolut inte är medfött, utan snarare något vi vuxna "prackar på " våra barn genom medvetna, eller omedventa klädval, leksaks-val osv osv.
Som bosatt i ett land där detta ämne ännu inte intresserat fullt lika många som i Sverige och där nästan ALLA små flickor har hål i öronen redan som små bebisar och deras föräldrar, om de mot förmodan INTE har det, ständigt får frågan "vad" det är för något, oavsett klänning eller ej, så måste jag ju säga att DÄR går gränsen för mig.
- VARFÖR ta hål i öronen på en liten nyfödd?
Visst, ett hål i örat kan väl eventuellt växa igen om flickan i fråga inte skulle vilja ha hål i öronen i vuxen ålder, men ändå...VARFÖR?
Idag i parken dök tillfället till diskution upp med två spanska mödrar i min ålder, var av den ena hade en son, (utan hål i öronen ;-)) och den andra en dotter, som hon funderade på att ta hål på, och sen jag med Greta som jag INTE funderar på att ta hål på...
Mamman med sonen var bombsäker på att om hon hade haft en dotter, så skulle hon minsann tagit hålen redan på BB...medans den andra som hade en dotter på 8 månader fortfarande funderade på om det var för tidigt??, eller kanske dags nu??...Varför hon egentligen ville, sa hon i allafall, var att hon var gruvligt trött på frågan om det var en pojke eller en flicka..
När jag trädde in i diskutionen och nämnde att den frågan får jag också, dagligen, men att den stör mig faktiskt inte nämnvärt. Visst, det kan vara jobbigt att svara på 100ggr om dagen, men det är väl inte så konstigt att det inte uppenbart är en flicka, och om jag någon gång stör mig på frågan, så är det väl i såna fall just för att jag tycker att det inte borde ha så stor betydelse om det är en NEN eller NENA...Pojke eller flicka..
Jag tycker i allafall att ta hål i öronen är något som barnet kanske kan få välja själv, lite senare i livet (ja själv var jag väl 5 när jag fick det i present av dagmamman..och vad fan visste jag om livet, eller hål i öronen för den delen..) och att jag inte förstår vitsen med att "markera" att det är en flicka så starkt...(Mammorna undrade nog var jag kom från för planet...)
- Men det är ju mycket bättre när de är riktigt små! Då känner de ju inte att det gör ont!!
- Eeehhh? Så små barn har ingen smärtkänsla?? Nejhej, men varför inte ta och könsstympa och omskära lite på en gång då, medans de är tillräckligt små menar jag!
..sa jag

..näe, det gjorde jag faktiskt inte, utan trött på denna diskution, (inte första gången) så övergick jag till något helt annat och sen hade vi riktigt trevligt i vårsolen med våra små barn, pojkar OCH flickor!

Greta, i sin genusförstärkande klädsel...klänning..men som sagt..man kan ÄNDÅ få frågan om det är en flicka eller en pojke..

Denna stolta mormor, lär nog dock INTE få frågan så ofta...
...för här var det både örhängen, solbruna stumpbyxor och Rosa "kit"...

-Oj vad hon tittade på Greta som for upp och ner i rutsch-kanan innan hon själv fick prova på..med mormors hjälp..

Berta, Selma & Greta åker "tåget"

Tjohoooo..Av det här blir man alldeles snuuuurrrriiggg!!!

Selma & Berta gungas "FORTE" av Bertas pappa Juan-Carlos

Genus, kön, även grammatiskt kön. Förenklad beskrivning av genus: Kön är den biologiska skillnaden mellan kvinnor och män. Genus är den sociala skillnaden mellan kvinnor och män. Detta innebär att utifrån det 'kön' som individen föds med behandlas hon/han olika ifrån samhället. I den moderna feministiska diskursen används begreppet genus i stället för kön för att beteckna "socialt" kön, det vill säga det som samhället konstruerar som kvinnlighet och manlighet. Att se något ur ett genusperspektiv är att ha denna konstruktionskaraktär i åtanke. Det kan ibland likställas med feministiskt synsätt.
Genusperspektiv anänds inom samhällsvetenskaplig forskning (även inom andra sektioner) för att studera skillnader mellan kvinnor och män. Ett perspektiv inom forskningen innebär en form av infallsvinkel.

Inga kommentarer: